IMG_2262Wat is dry needling?
Dry needling is een fysiotherapeutische behandeltechniek waarbij zogeheten triggerpoints in een spier worden aangeprikt.. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints:
Triggerpoints zijn drukpijnlijke verhardingen in spieren. Een triggerpoint kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtsverlies en pijnklachten veroorzaken. Een triggerpoint kan worden gezien als een spierverharding: een bundeltje spiervezels dat zich niet ontspant, maar steeds strak aangespannen blijft. Er zijn verschillende oorzaken voor het activeren van triggerpoints, bijvoorbeeld:

  • Overbelasting van spieren, door bijvoorbeeld een verkeerde houding, een te lange inspanning of te krachtige inspanning
  • Langdurige statische aanspanning van spieren
  • Inactiviteit
  • Overbelasting van spieren door een verkeerde (werk)houding
  • Stress
  • Trauma’s

Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur.

Hoe verloopt de behandeling?
De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek uw klachten in kaart brengen. Specifiek worden de spieren onderzocht die de klachten zouden kunnen veroorzaken. De fysiotherapeut zal zoeken naar triggerpoints (spierverhardingen), die vaak drukpijnlijk zijn en een uitstralende pijn kunnen geven. De behandeling is gericht op het de-activeren van de triggerpoints.
Nadat de therapeut het triggerpoint gelokaliseerd heeft, wordt het naaldje snel door de huid getikt. Daarna brengt de therapeut het naaldje naar het triggerpoint in de spier toe. Als de punt van het naaldje het triggerpoint bereikt, reageert de spier mogelijk met een onwillekeurige samentrekking, wat voelt als een elektrisch schokje. De therapeut beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes van het triggerpoint los te maken.
Na de dry needling wordt de spier vaak nabehandeld door middel van massage.

Wat voel je na een dry needling behandeling?
Na de behandeling kan de spier gevoelig, stijf of beurs aanvoelen. De eerste uren is dit gevoel het meest heftig. Na een nachtrust voelt de spier al een stuk beter aan en ongeveer 24/30 uur na de behandeling zijn de pijnklachten verdwenen. Er treedt een merkbare verbetering op. De eerder ervaren uitstralende pijn of drukpijn neemt af en de beweeglijkheid neemt toe doordat de spier meer ontspannen is. Ook kan men verbetering ervaren in kracht en coördinatie. Andere effecten die regelmatig genoemd worden zijn een toename van de eigen energie en een gevoel van algehele ontspanning